nieuwe basisvoorziening voor betaalbaar goed eten

In de binnenstad van Almere, aan de Traverse 1A, draait de Volkskantine een jaar lang als pilootproject. Je kunt er op vrijdag, zaterdag en zondag terecht voor fantastische voedzame maaltijden, we organiseren kookcursussen en werken samen met diëtisten uit Almere en omgeving om voedingsadvies nog laagdrempeliger te maken. We zijn druk bezig om goede verse maaltijden ook toegankelijk te maken voor mensen met een kleine portemonnee, op een manier die structureel is en zonder voorwaarden. Dat wordt een van de pijlers van de Volkskantine dit onderzoeksjaar.

BUREAU VOLKSKANTINE

Floris Visser is oprichter van Public Food en initiatiefnemer van de Volkskantine. Hij studeerde sociale wetenschappen en cultuurstudies, maakte als kunstenaar de afgelopen 10 jaar werk over de herhaling van de geschiedenis, en schrijft over publieke vraagstukken. Voor de Volkskantine is hij verantwoordelijk voor de weg van concept naar rommelige praktijk en terug.

VOLKSKANTINE ALMERE

Patricia Lemmens is bedrijfsleider bij de Volkskantine Almere. Tijdens haar studie Internationale Ontwikkeling aan de Wageningen Universiteit is haar passie voor voedselsoevereiniteit en landbouwvraagstukken ontstaan. Ze initieert en organiseert al ruim 10 jaar kritische evenementen en stakeholderdialogen in en rondom de Wageningen Universiteit over het voedsel- en landbouwsysteem. Patricia verzorgt ook pop-up restaurants en catering met lokale plantaardige ingrediënten in de hoofdrol.

Maria Vervuurt werkt met veel plezier als allround medewerker bij de Volkskantine Almere. Ze vindt het leuk om met mensen om te gaan en helemaal in combinatie met gezond plantaardig eten. Ze is zelf ruim 5 jaar veganist en kan daar ook veel over vertellen als iemand daar vragen over heeft. Ze houdt van koken en bakken en maakt haar eigen kaasjes van cashewnoten. Maria houdt van zwemmen, sporten, handwerken en er gezellig op uit trekken en leuke dingen ondernemen.

Hafsa is allround medewerker bij de Volkskantine Almere. Toen ze op een dag door de stad heen wandelde, merkte ze de Volkskantine op en de visie en de atmosfeer binnen spraken haar meteen aan. Sindsdien heeft ze er een leuke bijbaantje waar ze allemaal nieuwe mensen leert kennen en elke dag iets nieuws ervaart. Hafsa vertelt de gasten over het concept, maakt de bestellingen klaar en zorgt voor een goede sfeer in de kantine. Ze houdt van sporten, lezen en creatief bezig zijn.

Dalila Sayd is projectmedewerker bij de Volkskantine Almere. Ze startte tijdens haar studie Food Design & Innovation in 2014 stichting Het Eetschap. Het Eetschap werkt – altijd samen met de doelgroep – aan een sociaal voedsellandschap waarin iedereen de kans krijgt om goed te eten en mee te doen. Met het Eetschap organiseert Dalila o.a. programma’s gericht op het vergroten van ouderbetrokkenheid, voedseleducatie en kennisuitwisseling tussen verschillende culturen.  

Met dank aan:

Mari Pitkänen, Tiziano Capasso, Esmee Tanis, Sarah Drewes, Gaby van der Wens, Melissa Korn, Pinar Coskun, Nadia Zerouali, Thijs Brandsma, Sarah Drewes, Laurens van Beek, Coco Olakunle, Latoya Burlace, Alwin Quispel, Valery Mak, Studio Lennarts & de Bruijn, Kato Allaert, Allard Langenhuijsen

ADVIESRAAD

Thomas de Groot is co-directeur van Stichting Commons Network in Amsterdam, schrijver en dj. Hij werkt door heel Europa als aanjager van nieuwe bewegingen en adviseur van nieuwe initiatieven. Commons Network is een translokale werkplaats voor sociale en ecologische transities. Met zijn team verkent Thomas nieuwe modellen voor economie en maatschappij. In een vorig leven werkte hij in de politiek, de journalistiek en de marketing. Als DJ draait hij vooral electroclash, hip-hop en obscure Italiaanse singletjes uit de jaren ’50.

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

We zijn altijd op zoek naar vrijwilligers om flyers uit te delen, posters op te hangen, mee te helpen in de keuken, ... Stuur een mail naar info@volkskantine.nl als je zin en tijd hebt om te helpen.

OOK EEN VOLKSKANTINE BIJ JOUW IN DE WIJK?

Ben je helemaal enthousiast geworden van ons verhaal en wil je ook een Volkskantine bij jou in de wijk, neem dan contact met ons op via info@volkskantine.nl.